March 9, 2015

Review Cream Herbal Tropika Murah

Review Cream Herbal Tropika

Hari ni nak buat review pasal Herba Cream Tropika la..Krim ni dijadikan telon herba atau viks herba.Krim ini dirumus sebagai rawatan 2 dalam 1:

Ianya merupakan krim telon untuk mencegah dan merawat perut kembung, perut berangin, colics dan permasalahan lain yang biasa dihadapi oleh bayi.Baby2 baru lahir pun boleh guna. Semasa AlQays umur 1 bulan..dia kena selsema..risaulaa akak..tengok2 web berkenan nak beli telon ni..Alhamdulillah dia serasi..kulit pun tak menggelupas atau merah-merah. Baby sebulan mana boleh makan ubat batuk..risauu ajela mama ni..

Krim herbal Tropika ini dirumus menggunakan minyak kelapa dara, halia, minyak kayu putih serta beberapa lagi herba tropika. Ia tidak mengandungi sebarang bahan sintetik atau steroid atau parabens yang boleh menyebabkan masalah sampingan samada jangka pendek atau panjang. Krim telon herba / viks herba TROPIKA dijamin HALAL kerana ia dikilangkan sendiri oleh pengilang bumiputra Muslim tanpa melibatkan sebarang unsur atau bahan yang haram.


Sebelum tu pernahla guna minyak telon lain..kesan merah..huhu.rupanya bila kita guna pun panas..
Yang sedih lagi banyak minyak telon yang digunakan oleh orang Islam di negara kita yang mengandungi bahan yang haram.

Oleh itu tak salah kita beralih daripada mengguna produk-produk yang kita was-was kepada produk keluaran orang Islam yang pastinya selamat dan HALAL.

 CARA PENGGUNAAN

Cara PENGGUNAAN krim telon herba / viks herba TROPIKA, rawatan 2 dalam 1

1. Sebagai krim telon
- setiap kali selepas mandi sapukan krim pada telapak kaki bayi, perut dan sendi-sendi. Sapu dan gosok perlahan-lahan sehingga krim meresap ke dalam kulit. Krim ini apabila dipakai pada bayi ia tidak panas dan tidak mendatangkan radang kepada kulit bayi.

Amalkan penggunaan krim telon herba ini samada sebagai mencegah atau merawat perut kembung, peru tberangin dan colics. Bagi bayi yang belum gugur pusat, ketika menyapu krim pada perut elakkan menyapu krim di pusat tersebut. Bukanlah bahaya, cuma tidak mahu menyentuh bahagian yang masih sensitif.

2. Sebagai krim viks
 – apabila ada tanda-tanda selsema atau berhingus atau kahak yang boleh menyebabkan pernafasan berbunyi dan terganggu, sapu krim pada dada dan belakang bayi, buat seperti viks. Gosok-gosokkan krim pada dada bayi dan bahagian atas belakang, terutama ketika tidur malam, supaya wap krim disedut / hidu oleh bayi. InsyaAllah, selsema dan hingus akan berkurangan dan kahak akan keluar dan nafas berbunyi / wheezing akan berhenti. Ulangkan sapuan setiap 2 – 3 jam sekali sehingga masalah diatasi. Elakkan menyapu krim pada muka, pipi atau hidung. Bahagian-bahagian ini kulit lebih sensitif dan boleh berlaku radang kulit. Kami sarankan kepada ibu-ibu, kalau nak sapu di hidung, cubalah sedikit-sedikit dan perhatikan reaksi kulit bayi.

Kita juga tidak menggalakan menyapu krim pada muka, pipi atau hidung atau di tempat-tempat yang terdedah kepada sentuhan tangan bayi, kalau-kalau bayi menyentuh tempat-tempat tersebut kemudian dibawanya ke mata. Sebab itu kita sarankan disapu di dada dan di bahagian atas belakang dan dipakaikan baju untuk bayi tersebut.

Semua produk-produk TROPIKA boleh disimpan lama, tidak perlu disimpan di dalam peti sejuk, cukup ditutup rapat dan disimpan di tempat yang udara boleh berputar, jauh dari sinaran matahari dan juga suhu yang tinggi.


ISI KANDUNGAN:
1. Minyak Kelapa Dara
2. Ekstrak Halia
3. Minyak Kayu Putih

Jom Kita Beralih menggunakan yang Halal dan Yang Pastinya baby yang selsema atau batuk  Tak payah nak kena makan ubat

Akak Beli Cream Herbal Tropika Tu kat sini la

March 7, 2015

Beli Hartanah Tanpa Modal

Beli rumah di tengah bandaraya Shah Alam Tanpa Modal dan pastinya Below Market Value

Dah lama tak update blog kesayangan..throwback 2008..

Ini merupakan pembelian rumah subsale daripada direct owner.Harga asal yang ditawarkan adalah RM210,000.00 .Setelah menjalani negotiate dengan owner kami mendapat harga RM175,000.00.Alhamdulillah..memang masa tahun 2008 tu kalau bagi kami Rm175,000.00 bleh tahan tinggi lah..al maklumlah..gaji tak ade la besar sangat.Masa tu pulak market value dalam RM185,000.00 below market value tu..

Kemudian owner tanya mau guna loan bank ke loan kerajaan..kami memang nak guna loan kerajaan sebab dua2 kami masih belum lagi guna kelayakan pinjaman perumahan kerajaan tu.Kami bgtau kami akan guna loan kerajaan.apa lagi..katanya ok..cuma bagi deposit tanda jadi RM500.00 sahaja..yang selebihnya selepas urusan selesai..Alhamdulillah lagi sebab SelamaT duit simpanan kami..Aamin..Ya Rabb..

Owner sebenarnya Chinese dan bekas pesara kerajaan.Katanya bagusla kalau cepat2 guna loan kerajaan..nanti habis awal boleh la ambik loan kedua..macam dia dan isteri mendapat 4 rumah dari kemudahan yang diberikan kerajaan.Terima kasih Kerajaan Malaysia sebab memberi kemudahan ini kepada kami.Terima kasih uncle sebab bagi rumah tu dengan harga below market value dan deposit RM500.00!

Kami menggunakan pinjaman suami.Ambik RM175,000.00 Full loan.Sebab fikir long term nak guna pinjaman kedua lak..tertakluk kelayakan semasa tu 😊. Ding dong2 urusan dari mendapatkan consent(sebab rumah leasehold) sehingga la payment kepada owner mengambil masa selama 6 bulan.

Dan secara rasminya kami adalah merupakan pemilik kepada rumah Seksyen 1x di Shah Alam.Yang penting dekat Masjid Shah Alam. Senang bila orang tua kami berkunjung.. dorang akan pegi ke Masjid tu..Tempat makan pun dekat aje..nak pi mall pun dpn umah aje..concorde hotel pun depan umah..sekarang disewakan kepada student UITM..dengan pesanan..adik..jaga elok2 rumah kami ye ☺

December 31, 2014

Selamat Tahun Baru 2015


Bismillah..Assalamualaikum salam memulai bicara di tahun baru yang akan bertamu indah.. Semesta alam semua bertasbih kepada Allah. Mengungkap Syukur dengan Khalimah indah Bersyahadah..

Masa Lalu adalah kenangan..hari esok adalah harapan..modahan amal selalu istiqamah..iman makin bertambah..rezeki dan umur sellau berkah...doa mustajab..Tahun Baru umur pun baru..makin meningkat bererti semakin dekat menhadap Yang Maha Pencipta..Subhanallah..Alhamdulillah..Wala Illa ha illallah Allahuakbar..Syukran atas silaturrahim ini dan Ukhuwah yang Indah..Aamin Ya Rabbal Alamin..Selamat Menyambut Tahun Baru 2015.

August 31, 2014

Rahsia Rumah Lelong.

Ingin Mengetahui Cara Sebenar Membeli Hartanah Lelong Dan Teknik Menjana Keuntungan Menerusinya?

Wahai Bakal-bakal Pelabur Hartanah Yang Dihormati,
Tahukah Anda? Salah satu teknik mudah untuk menjana keuntungan menerusi pelaburan hartanah, adalah dengan..

Langkah 1 : Membeli hartanah dibawah harga pasaran, Hartanah Subsale
Langkah 2 : Ubahsuai dan perbaikinya..
Langkah 3 : Sewakan atau jualkannya dengan harga yang lebih tinggi!"


Dalam masa beberapa bulan, anda mampu untuk menjana keuntungan beribu-ribu ringgit, malah tidak mustahil juga, berpuluh-puluh ribu ringgit! Teknik ini nampak mudah bukan? Semudah 1, 2,3......

MAAF! Saya terpaksa berterus-terang dengan anda disini!....
Walaupun hasilnya sangat lumayan.... TETAPI, Ianya bukan semudah yang disangka! Ianya melibatkan risiko yang besar! Silap langkah!..Anda mungkin terpaksa menanggung kerugian beribu-ribu ringgit, malah mungkin juga mencecah sehinga berpuluh-puluh ribu ringgit! Sekiranya anda tiada ILMU.

Saya dulu secara Try and Error, tetapi Alhamdulillah rezeki berpihak kepada saya. Ada juga kawan-kawan yang mencuba tetapi kehabisan $$, Masalah Tuan Rumah yang tak mahu keluar, masalah dari segi deposit hangus kerana gagal mendapatkan pinjaman perumahan. Lagi pun sekarang pinjaman perumahan sedikit susah.

PETUA,

Untuk lakukan sesuatu kita kena ada ilmu agar setiap sen $$ yang dikeluarkan tidak melebur, saya sendiri pun yang sudah ada pengalaman membeli rumah lelong pun masih mencari ILMU RUMAH LELONG yang tak pernah habis. Sebab semakin kita belajar rupanya banyak benda yang masih kita tak tahu.

Untuk mendapatkan ilmu RAHSIA RUMAH LELONG boleh cuba membaca ceritanya
di sini -----> RAHSIA RUMAH LELONG ianya ditulis oleh Ahmad Tarmizi Jusoh iaitu seorang
Peguam, Pelabur & Penulis. Saya pasti anda akan mendapat ILMU yang sangat berguna dari perkongsian tersebut.

 

Tukang Urut Bersalin, Mengurut Bersalin Kuala Terengganu

Terima kasih kepada blog follower saya.Erm..maaf sebab lama saya tak update blog saya.Rupanya dah bersawang dengan sarang labah-labah yang cute :)

Nanti saya update lagi dengan pos-pos menarik tentang apa saje ye. Ok yang ni saya nak update pasal tukang urut di Terengganu.

Baru ni masa balik Terengganu saya mengurut dengan seorang sis ni, dia ni asalnye seorang Nurse Terlatih.Maknanye pemegang diploma in nursingla.Kemudian dia berhenti kerja sebab dia ni tak suka terikat dengan masa kerja shift. Maklumkan nurse gomen kerja shift dengan anak-anak kecik lagi. Lagi pun rezeki dari Allah anak-anaknya ramai :) . Sekarang dia sedang berusaha menghabiskan diploma in mengurut-mengurut pulak sebab sekarang tukang urut semua dah kena ada tauliah katanya.Saya pun tak faham sangatla pasal ni, cuma kat sini saya nak promote dia skit..chewahhh..macamla dapat komisyen.. Dia mengurut best.Saya aritu mengurut seluruh badan..huhuhu..lame pulak tu..adela dalam 1 jam stgh ke 2 jam terrr...Dahla kita ni jenis tak tahan urut.Tapi sebab sakit tangan tahankan aje..Alhamdulillah.Bangun esoknya..perghhh hilang pijat-pijat..penat-penat, sakit-sakit..

Alhamdulillah dengan izin Allah dia ni pun ada juga orang-orang yang berusaha mendapatkan baby.  Bagi yang lama menantikan cahayamata. Katanya itu bukan kuasanya. Itu kuasa Allah. Kun Fa Ya Kun semuanya. Tapi apa-apa pun kita berusaha kan..Semua kuasa Allah, ketentuan Allah. Bagi yang ingin mendapatkan khidmat urutan selepas bersalin di sekitar Terengganu, nanti mesej saya.Saya tak boleh paparkan nombornya diblog saya sebab biasanya sekarang pun dia tak sempat nak handle semua. Biasanya dalam sehari dia hanya terima satu kes bersalin sahaja sebab dia nak tumpukan sepenuhnya pada pesakit tu.

Sekian, terima kasih.

Tambahan 2015

OK, setelah berdiscuss dengan ownernya maka, hari ni saya appearkan kakak urut ni yea.
Harap bermanfaat yea.








January 21, 2013

Kantung Tanpa Janin

RENTETAN KEHAMILAN -->  Maka aku pun pergilah sahkan ujian UPT kat klinik bersalin pada 29.11.2012.Memang positif.Bila scan, doktor kata ok, dah nampak karung yang makin membesar,kalau ikutkan period dalam 6 minggu.Cuma biasala kalau scan tak berapa nampak lagi, cuma nampak karung je. 

Next appointment pada 15.12.2012  untuk pengesahan.Tarikh jangka bersalin tak conform nanti kita cek pada 15.12.2012 ni la.Aku pun pelik doktor ni, kalau tak mesti dari last period tu dia dah tau jangkaan due date ku.Musykil-musykil. Lagipun dah dua anak aku bersalin di kliniknya. Cuma dia bagitau aku, saya ada cek sorang ni,ujian UPT negatif, scan tak ada, bila dah masuk 3 bulan memang nampak scan 3 bulan tuh.Aku agak mesti scan dia tak canggih. Hahaha padahal dah dua anak aku bersalin kat sini kenapa time ni pulak jadi tak canggihnya???. Sebenarnya untuk menutup gundahku.

Sepatutnya appointment 15.12.2012, aku datang 17.12.2012, ni hasil scannya:


Nampak apa-apa tak?aku tak faham.Tapi katanya masih tak nampak.Cuma awal-awal tu ada,mungkin baby menyorok ke dimensi lain. Dia tenangkan aku, jangan risau katanya.Ada kes macam ni.

Aku tak puas hati, aku pergi cari klinik lain di Shah Alam, nak tengok hasilnya??


Hah, lega sikit, ada. dalam 7w 4d .Alhamdulillah. Due date 03 August 2013.Jantung baby dah ada.Doktor bagitaula, aku tak tau hape.

Next appointment di Klinik Bersalinku pada 04.01.2013, doktor cuba scan lagi sekali, hasilnya


Nampak tak keratan rentas tu, dari scan doktor tu nampak katanya 7w4d jugak.Hah, macamana boleh sama dengan scan pada 19.12.2012 tu?sepatutnya dalam 10 minggu lah.Maka doktor kata ok,saya buat surat mintak you rujuk hospital ye, sebab saya nampak baby you tak ada progress dan tak sama dengan umur. Ukuran dia pun baru 1.32 cm.In kes dalam pada tu ada tanda turun darah, you kena terus pergi hospital yea. Aku tanya doktor, next appointment aku bila? dia kata you pergi rujuk hospital dulu yea. Bagusla dia ni, tak nak risaukan aku. Dia tak cakap lebih-lebih pun. Cuma mintak aku rujuk hospital. adushhh ape dah jadi.

Hah, aku tak pergi pun ke hospital aku cuma redha dah apa berlaku, puas encik hubby pujuk.Aku kata tunggu sehingga akhir bulan satu ni, kita pergi.maka pada 13.01.2013 ada sporting sikit. Aku dah syak.Biarlah tunggu besok.Tengok macamana. Besoknya time nak solat zohor makin banyak.Aku dah terketar-ketar ajak ofismate temankan aku ke klinik,aku takleh drive dah. Thanks Kak Ani yea.

Di klinik, doktor kata, 99% janin you dah tak jadi samaada you nak buat D&C atau tunggu sahaja dia turun sendiri.Adusshh ni first time aku, takutnya, suami pulak kat kampung.Mak mertua tak sihat.Maka, apa-apa keputusan tunggu encik hubbyla. Lagipun aku masih belum ada tanda-tanda sakit. Doktor kata kalau dia nak keluar yang ketul (janin) tu akan rasa sakit cam nak bersalin.
Pukul 6.05 petang tu jugak encik hubby carik tiket flight.

Ya Allah, andai ini ketentuanMu aku redha dan aku tahu apa yang Engkau berikan ada hikmah disebaliknya.

Maka 16.01.2013 Proses D&C bermula,

Pagi, masuk ke Klinik bersalin, doktor masukkan ubat,katanya nak bagi rahim terbuka. Bagi masa sikit, andai rasa sakit dan keluar darah bagitau. Bila sakit encik hubby bagitau Doktor terus ke bilik bedah. Doktor kata ok, nanti kita akan bagi ubat bius yea.Nanti you akan rasa dizzy2x...pening2x..dan tak sedar.Entah,aku pun memang tak sedarla ..sedar-sedar nurse panggil, puan, boleh alih ke bed tak? kita dah siap.Mak ngan encik hubby dah kat sebelah, diorang kata dalam 20 minit la lebih kurang. Hah?dah siap?tak sakit apa pun, Alhamdulillah dah selamat.

Inilah janinku yang kukandung 3 bulan (mengikut tarikh period dan sarung);



Maka malam tu, selepas membersihkannya encik hubby pun menyemadikannya di hadapan rumah kami di tepi pokok pisang. Maka teresak-esaklah kakak-kakak menangisi pemergiaan adik tersayang. Sayang ibu dan papa, bersemadilah wahai anakku. Kami sentiasa akan mengingati dan menyayangimu kerana kehadiranmu dalam rahim ibu hanya seketika menumpang di sini.Inilah anak ke-4 ibu.Allah dah tempatkan sayang disyurganya Insya Allah dan akhir kalam Al-Fatihah...

Kehamilanku yang ke-4

Periodku dah lewat 2 hari, sepatutnya 26.11 dah ada ni, ni belum lagi ada tanda, aku jangka mesti aku mengandung (biasanya naluri ku ni betul). Adda pun dah dua tahun lebih, dah lepas breastfeeding, seperti yang dirancangkan la ni. Balik dari farewell rakan seopis yang akan berpindah aku pun ajak suami pergi beli "pregnancy test"..

Treng-te tengggg...





Alhamdulillah.Mengandung lagi untuk yang keempat.rezeki dari Allah. Amin.Maka inilah tempoh bertenangku sebab,ha..kalau mengandung maka encik hubby akan tatang bagai minyak yang penuh.

October 28, 2012

Langkah Demi Langkah Untuk Membeli Rumah Lelong


Sahabat saya iaitu Ahmad Tarmizi Jusoh seorang Peguam, Pelabur & Penulis telah menulis panduan langkah demi langkah untuk membeli rumah lelong. Satu panduan yang sangat menarik sebab langkah yang praktikal dan mudah untuk diikuti, Langkah demi Langkah. 

Apakah Isi Kandungan Ebook Ini?
Inilah satu-satunya ebook yang akan memberikan anda panduan lengkap langkah demi langkah bagaimana membeli rumah lelong dan menjana keuntungan darinya. Antara isi kandungan yang terdapat di dalam ebook ini ialah:-

BAB 1: Keistimewaan Melabur Hartanah Lelong.
6 Sebab mengapa melabur di dalam hartanah lelong adalah lebih baik dari pelaburan yang lain.

BAB 2: Sebab-sebab Hartanah Dilelong.
5 Sebab mengapa sesuatu hartanah di lelong.

BAB 3: Persediaan Awal Sebelum Melabur.
7 persediaan yang perlu anda lakukan sebelum menceburkan diri di dalam dunia pelaburan hartanah lelong, serta ketahui orang-orang yang terlibat yang perlu anda dekati untuk memastikan kejayaan anda di dalam pelaburan hartanah ini.

BAB 4: Bajet Memulakan Pelaburan Hartanah
7 sumber yang boleh anda rujuk untuk mendapatkan modal permulaan anda di dalam pelaburan hartanah.

BAB 5: Jenis-jenis Hartanah Yang Dilelong
Sangat penting untuk anda mengetahui jenis serta ciri-ciri hartanah lelong yang ingin anda beli, silap beli, anda akan kerugian berpuluh-puluh ribu ringgit.

BAB 6: Membeli Hartanah Pra-lelongan
Ya! Anda sebenarnya boleh mendapatkan sesebuah hartanah lelong itu sebelum ianya di lelong. Ketahui bagaimana cara untuk mendapatkannya di bab ini.

BAB 7: Membeli Hartanah Dilelongan Awam
Apakah perkara yang perlu anda teliti pada sesuatu hartanah lelong sebelum anda mengambil keputusan untuk memasuki bilik lelongan, serta apakah dokumen-dokumen yang diperlukan? Bab ini menerangkannya dengan terperinci.

BAB 8: Membeli Hartanah Pasca Lelongan
Tidak ramai yang mengetahui kaedah ini, anda masih boleh membeli rumah lelong walaupun selepas hari lelongan diadakan. Tekniknya ada diterangkan disini.

BAB 9: Mendapatkan Pembiayaan Bank
Apakah dokumen yang diperlukan? dan.. Bank apakah yang memberikan kelulusan yang segera? Jawapannya di dalam bab ini.

BAB 10: Memohon Surat Kebenaran
Sesetengah rumah lelong memerlukan anda mendapatkan surat kebenaran dari pihak berkuasa. Jangan melakukan kesilapan ini dan ketahui rumah jenis apakah yang memerlukan surat kebenaran.

BAB 11: Tindakan Selepas Lelongan
Apa yang perlu dilakukan setelah anda berjaya memperolehi rumah lelong? Panduan berserta kos yang terlibat ditunjukkan di dalam bab ini.

BAB 12: 7 Strategi Membuat Untung Dari Hartanah Lelong
Bukan hanya setakat jual atau sewakan, tetapi, ada banyak lagi cara anda boleh menjana keuntungan dari rumah anda.

Ebook Rahsia Rumah Lelong

Bagaimana Cara-Cara Membeli Rumah Lelong (Part 2)


Belian Hartanah Lelong

Bagaimana Cara-Cara Membeli Rumah Lelong (Part 2)

Seperti yang telah saya tuliskan tentang Bagaimana Cara-cara Membeli Rumah Lelong (Part 1) saya sambung kembali cara-cara membeli rumah lelong.


Setelah saya survey rumah tersebut dan berpuas hati, deposit 10%  dan sediakan bank draft. Maka, tibalah hari yang ditunggu, pada 27 Desember 2005, Tempat Lelongan Masa tu ialah di MENARA HB/ WISMA HB, MEGAN AVENUE II, Jalan Yap Kwan SengWow, ramainya orang. Berdebar ada, surprise ada, semuanya bercampur-campur. Maklumlah 1st time dalam hidup.



Dimulakan dengan Lot No.1, pembida-pembida standby. Suasana bertukar menjadi makin meriah.Masing-masing memulakan dengan seronok.Ceria.Tibalah lot yang saya nak bida.Hah?? 5 orang pembida.wow..teruja sangat. Tawakkal la..saya target pun paling tinggi pun RM70,000.00 kalau lebih dari tu saya berhenti. Tapi… sesuatu yang tak disangka telah berlaku, rupanya semua pembida lain ada semasa itu adalah Cina dan India, Lot saya tu lot Bumiputera. Auctioneer (pelelong) pun memaklumkan bahawa lot itu telah dimenangi oleh saya dengan Reserve Price. Alhamdulillah, Syukurnya.Suasana tegang seketika kerana ada bidder yang bagitau dia dah amik cutila..sepatutnya flight pukul bla-bla lah..so..kalau itu rezeki kita, Insya Allah tak ke mana.Sekali lagi Syukur kepadamu Ya Allah.Ingat,pergilah dengan Solat Istikarah dan Solat Hajat. Insya Allah akan dipermudahkan dan sesuatu yang tak disangka mungkin terjadi.


Pergilah saya tandatangan Agreement. Maka dalam masa 120 hari saya perlu cari loan dan lawyer untuk selesaikan kes saya, Kalau lebih dari tu takut kena penalty. Bank untuk buat loan saya dah prepare sebab bank yang lelong Bank RHB saya pun ambik loan dengan RHB jugak, nak cepatkan semua proses, lawyer pun saya dah prepare untuk buat kerja urusan pembelian beli rumah lelong ni kena cari lawyer yang biasa dengan rumah lelong.Kalau tak masak kita kena tanggung kos-kos akibat lambat kerjanya.Kalau nak tahu siapa lawyer tu, saya boleh propose kan. Kerja sangat professional. Laju.Terima kasih semua. Dapatla satu unit lelong dengan harga Reserve Price RM58,320.00 Market Value semasa itu RM90,000.00. 

Kalau semasa saya membeli rumah lelong tak banyak info tentang rumah lelong tetapi sekarang sangat banyak, dan saya pun suka sangat baca satu Ebook Tentang Rumah Lelong Ini.

October 26, 2012

Bagaimana Nak Beli Rumah Lelong (Part 1)




Belian Hartanah Lelong

Bagaimana Cara-cara Membeli Rumah Lelong (Part 1)

Kisahnya bermula semasa saya mengandungkan anak yang sulung. Kira-kira 7 bulan usia kandungan, kira-kira 7 tahun yg lepas, tahun 2005. Saya godek-godeklah iklan dalam satu laman web www.lelongtips.com (kredit to laman web ni) bukan nak promote ye dan saya pun bukannye agen syarikat ni..sekadar berkongsi,kot-kot la nak window-window shopping.

Masa tu saya dan suami baru aje memulakan kerja. Kerja kerajaan, kata orang cukup bulan habis bulan ( Betul ke istilah ni ye).Hidup pulak di kota besar penuh metropolitan ni.  Mencabar mindala jugak. Nasib baik masa tu duk menyewa rumah kakak ipar.Unit Ground Floor di Shah Alam, rate sewa biasa semasa itu kalau unit Ground Floor ni RM400 tapi kakak ipar bagi RM250.00.Jimatla RM150.00.Boleh buat isi minyak. Jimat-jimat $$.Duduk Shah Alam dan kerja Kuala Lumpur.Tak ada la jauh sangat.

Bila tengok iklan medium cost apartment (kita panggil flat) lelong tu, No 10X  Ground Floor, Block 5X, Seksyen 24, Shah Alam. Keluasan 700 sqft. 3 bilik, 1 bilik air. Tarikh lelongan 27 December 2005 kami pun terus pergi survey rumah tu ye lah berdekatan dengan rumah yang kami duduki. Tapi tak masuk dalamla, kita kena hormati orang yang duk kat dalam tu, mana la tau tuan dia ke kan, kalau penyewa tak pe la..nanti tuan dia tak ke kecik hati dia pulak kan..kan?? memadailah tengok-tengok kawasan, senang ke nak buang sampah, kejiranan macamana, kemudahan asas, sekolah, kedai, pasaraya. Pendek kata semua complete la. Reserve Price RM58,320.00.Masa tu kami bab rumah.Blur and zero lah. Pergi cek kelayakan loan kat bank. Pihak bank kata lepas sangat kalau harga rumah banyak tu. Alhamdulillah. Lepas satu bab.

Kami pun tanya agen lelongtips tu macamana cara. Dia pun guidela. Kena sediakan deposit 10%. Masa tu lelongan Bank RHB. Buat bank draft ke RHB Bank Berhad sebanyak RM5,832.00. Kami kira la duit simpanan lepasla duit deposit.Yeshhh..Hehe..ye la orang baru nak mulakan hidup.Baru kahwin,kemudian terus Allah kurniaan kami rezeki kat dalam perut..Mana ada duit sangat kan..kan? kami punya cara, walau macamana pun hidup kami taknak menyusahkan mak ayah kami. Susah senang kami cuba hadapi. Kami berkenalan time belajar, time belajar pun mana ada duit. Yang penting jimat. Sikit-sikit lama-lama banyakla.

Ok,lepas bab 10% deposit. Agen kata cuba buat carian dekat pejabat tanah,kot-kot tanah tu ade caveat (Sekatan). Kami tak pegi pun, malas nak peningkan kepala. Kami hanya berserah kepada Allah.Kerana kami yakin akan pertolongan Allah. Kami berdua sembahyang hajat. Huuuu..nak invest puluhan ribu ni takut jugak. First asset yang kami cuba miliki…

Sambungan di Bagaimana Cara-Cara Membeli Rumah Lelong (Part 2) Tunggu..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...